Een monument van bewustwording in de 21e eeuw

Na een lange zoektocht (2008-2019) langs de dijk in de Gemeente Beuningen is het kunstwerk Anima Mundi voor de 2e maal geland in Winssen. De stichting Anima Mundi is eigenaar geworden van de perenbongerd bij kilometerpaal 130 aan de Waalbandijk bij Winssen. Deze unieke locatie aan de autoluwe dijk grenst direct aan De Tempelhof. Dit totaalkunstwerk is de woon- en werkplek van de ontwerpers van de Anima Mundi; het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas.

Het kunstwerk wordt volledig gefinancierd door de Stichting Anima Mundi en blijft eigendom van de Stichting. De gemeente Beuningen loopt daarbij geen enkel financieel risico. Het onderhoud van Anima Mundi wordt deels gefinancierd uit de opbrenst van de perengaard, deels entreegelden, deels met de artist in residence en deels uit de onderhoudbuffer van de stichting.

Door de bijzondere betekenis van Anima Mundi zal de gemeente Beuningen -en in groter verband het Land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen- zich hiermee op een bijzonder manier kunnen profileren. In de vorm van o.a. duurzaam toerisme kan dit volledig aansluiten bij het streven van de provincie om het bijzondere karakter van het rivierengebied over de grenzen heen op de kaart te zetten.

Voordat Anima Mundi daadwerkelijk gerealiseerd kan worden, dienen de verschillende planprocedures doorlopen te zijn. Het Bidbook is o.a. bedoeld om een bijdrage te leveren aan het draagvlak voor dit initiatief.

Het kunstwerk Anima Mundi is een zuilengalerij bestaande uit 2 x 7 zetels en 2 poorten, samen beslaan zij 100 x 14m. Het bebouwde oppervlak van het totale kunstwerk is slechts 9% en heeft daardoor een open structuur zodat de natuurbeleving sterk wordt benadrukt. De hoogte van de afzonderlijke beelden is 6.66 m + de voet van 0.44 m = totaal 7.10 m.

Home